Tvärtom språk

Förr hade vi ”mammas kötbullar” som tillverkades maskinellt av Scan. Nu har vi Postens ”Riktiga vykort” som, just det, inte är riktiga vykort.
Idén är inte dum. Du tar en digital bild på andra sidan världen och skickar den till Posten. Posten skriver ut den tillsammans med ditt meddelande och skickar den vidare med vanlig post till den eller de motagare du har valt. Det går fort och säkert, med den svenska postens tillförlitlighet.
Du skulle kunna skicka dina vykort till och med innan du åker. Du skulle inte ens behöva åka! Välj en bild från webben, skriv en hälsning och adressaten och voalá, du har semestrat på Barbados.

Nej, Posten. Ett riktigt vykort är det man köper på plats. Den sorten man skriver på en bar, ett café eller hotellet. Ett vykort skickar man med frimärke som man köpt på utländska och slickat med mistänksamhet. Ett vykort säger en hel del om det landet du befinner dig i. Ett vykort är materiellt.

Dina ”Riktiga Vykort” är inte alls riktiga vykort. De är digitala bilder som man kunde ha mejlat i stället.

När man fruktade en värld som Orwells 1984 tänkte man oftast på det politiska systemet. Men företagen är duktigast på newspeak.