Miljö och medio ambiente*

”Det blir värre innan det blir bättre”. Det gäller för mycket: influensan, ekonomiska kriser och, förhoppningsvis, miljöförstöringen. Och med förhoppningsvis, menar jag att man får hoppas att situationen vänder innan naturen och klimatet oåterkalleligt säger ifrån.

”Det blir värre innan det blir bättre” låter det runt Titicaca sjön, mellan Bolivia och Peru, i Andernas höjder. En enorm insjö, mycket större än Vänern, som drabbats hårt av föroreningar av olika slag. En gång helig för indianerna, nu är det kustnära vatten så nersmutsad att det inte kan användas till annat än att åka båt på. Det går inte att dricka, det duger inte att vattna med det och fiskarna dör.

Mina första minnen av miljöproblem och miljöjournalistik är inte så gamla. Kanske ett tecken på att jag saknat intresse för ämnet och att miljöfrågorna sällan uppmärksammades i mitt hemland, Argentina. Det ena minnet är det hemska utsläppet i Union Carbides anläggning i Bophal, Indien, som kostade 15 000 människoliv 1984. Det andra minnet är kanske ett år äldre. Det var ett inslag av en arbetskamrat, Walter Goobar, som på den dåvarande Invandrarredaktionen på Sveriges Radio berättade om följderna av att slänga batterierna i soporna, på marken eller vid vattenströmmar. Att man skulle göra nyhet av sådant samtidigt som halva Latinamerika kämpade för demokrati var en ny tanke för mig, och troligen en prioritering jag inte delade då.

Med åren blir man lite klokare. Nu läser jag om miljön, tänker på miljön och skriver om miljön. Ni får gärna titta på vad jag kommit igån med: www.swed.info och www.sv.swed.info en sajt där jag försöker förmedla nyheter om grön teknik, miljö och naturvård både från Sverige och Latinamerika. Sajten (och idén) är långtifrån klar. Men målet är, att genom att skapa intresse och läsvärde, locka och förena de goda krafterna här och där borta som påminner oss om att vi har skadat vårt ekosystem, att vi fortsätter att orsaka skada och att vi måste få till en förändring. Snarast.

Det får inte bli hur dåligt som helst innan det blir bättre.

*Medio ambiente, eller bara ambiente, spanska för miljö