French Fries igen!

År 2003 döpte matsalen  i USA:s kongress om pommes frites till ”Freedom fries”.

Frankrikes envisa motstånd till de amerikanska planerna att invadera Irak hade upprört politikerna i den amerikanska huvudstaden. En våg av anti-franska känslor svepte över landet och att byta namn på pommesarna till något annat än ”French fries” blev ett lyckat propagandaknep.

Vi vet nu hur det gick med invasionen och de hemliga massförstörelsevapnen.

I morse utspelade sig ett tyst drama över Europa. Bolivias president flög hem från Moskva där han deltagit i en konferens för gasproducerande länder. Han skulle göra ett tekniskt stopp i Portugal under färden. Men över Centraleuropa får presidenten besked om att han inte får flyga över Italien, Frankrike, Spanien och att han inte får landa i Portugal. Varför? Man trodde att den avhoppade spionen Edward Snowden var ombord. Planet gör ett oanmält bränslestopp i Wien.

Sedan, när man tror sig veta att Snowden är kvar i Moskva, lyfter regering efter regering restriktionerna mot Morales flygplan.

Med tanke på hur politiken ser ut i Italien eller de konflikter som har uppstått mellan Bolivia och den gamla kolonialmakten Spaniens högerregering, är deras inställning inte så konstig. Men att en socialistisk fransk regering hörsammar USA:s önskemål och utsätter en latinamerikansk president för en så kränkande behandling är mycket förvånande.

Nu heter de ”French fries” igen, om det var någon som undrade.