Alla dessa fantastiska män!

Vi upprörs över amerikanernas förkärlek till sina eldvapen. Med en blandning av förskräckelse och överlägsenhet gottar vi oss i bilder på alla dessa män som stolt visar upp sina hemska vapen, lär barn att skjuta eller har en vapenarsenal bredvid barskåpet.

Men är vi bättre? Jo, så klart. Vi har ett sundare förhållande till eldvapen. Men skulle vi – och med vi menar jag nu män i Sverige – inte försvara våra snabba bilar lika ihärdigt som amerikanerna försvarar sina gevär? Skulle vi inte upprört förkasta varje försök att begränsa toppfarten på våra bilar? Skulle de flesta av oss inte avfärda ett sådant förslag som ett idiotiskt, framtidsfientligt påfund? Jag tror det.
Jag vill här inte diskutera vad som är värst: att lagligt äga ett vapen för att skjuta på skoj eller om nödvändigt försvara sig och sitt hem. Eller att lagligt äga en bil som kan åka förbjudet snabbt när man kör på skoj eller har mycket bråttom.
”Rör inte min hastighetsmätare” heter en artikelserie som jag håller på att skriva. Och grundfrågeställningen är: varför tillverka miljoner bilar som går dubbelt så fort än vad som är lagligt att köra? Varför betalar vi tillverkarna för att designa och konstruera bilar som vi aldrig har laglig rätt att köra ens hälften så fort av vad de kan prestera?

Apropå män som älskar sina vapen … jag gissar att samma män också skulle försvara sin rätt att äga en stor och törstig bil som kan gå i 250 km/tim. Och jag tror att de flesta skulle säga att de aldrig kör så fort.